Saker som faktiskt räddar liv 

Varje dag drabbas någon av ett hjärtstopp. Det är vanligt förekommande och tyvärr går det så fort att personen inte går att rädda. 

Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör och den drabbade förlorar medvetande och är utan livstecken. Den som drabbas blir omedelbart medvetslös och slutar därefter att andas. Endast 500 av de 10 000 som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp i Sverige överlever.

Tack vare forskningen vet man mer om vilka insatser som behövs för att rädda liv. Hjärt-Lungfondens mål är att försöka öka antalet överlevande till minst 1 200 människor per år. 

Hjärtstopp är en katastrof för hjärnan, som är beroende av syresatt blod för att kunna fungera, och om den drabbade ska överleva måste hjärtrytmen återställas inom ett par minuter. Vid ett hjärtstopp ökar risken för död med 10 procent för varje minut som går innan behandling startar. Det är med andra ord livsavgörande att omgivningen snabbt sätter igång hjärt-lungräddning inklusive hjärtstartare (defibrillator) i väntan på ambulansen.

Så medan forskningen kämpar för att hitta nya lösningar kring varför människor får hjärtstopp finns det faktiskt något som redan nu kan rädda många liv. Som jag nämnde ovan är Hjärtstartare en sådan lösning. Ni har säkert många av er sett eller hört talas om en sådan. Senast förra veckan var det faktiskt en ung kvinna i Ystad som kunde räddas till livet med hjälp av en hjärtstartare. 

En hjärtstartare är en produkt som genom en elektrisk stöt hjälper till att kicka igång hjärtat igen. Alla hjärtstartare har samma grundfunktion såsom att de ger tydliga röstinstruktioner på svenska om vad som ska göras och att de avger en strömstöt när man trycker på chockknappen. Sedan finns det förstås en mängd olika varianter, med olika funktioner. Det viktiga är att alla på tex en Arbetaplats lär sig både HLR och hjärtatartaren. För att rädda mer liv är målet att öka mängden hjärtstartare och att fler företag och organisationer ser värdet i att snabbt ha möjlighet att rädda Liv. 

På högskolan när jag gick där hade de hjärtstartare och vi fick faktiskt instruktioner hur den skulle användas. Även på en tidigare arbetsplats jag arbetade på hade de återkommande utbildningar kring hlr och hjärtstartare. Som småbarnsmamma känner jag att det är otroligt viktigt med kunskap inom HLR! 

  
Vet ni hur en hjärtstartare funkar? Även Små barn kan drabbas av hjärtstopp så fråga nästa gång på BVC om ni är osäkra 🙂

2 reaktioner på “Saker som faktiskt räddar liv ”

  • Frida skriver:

    Hjärtstartare är guld värt! Hade en på mitt förra jobb, vi produktionsledare fick HLR utbildning samt utbildning på den. Fick tyvärr använda den en gång, dock utan bra resultat den gången. Men var tacksamma vi var efteråt att vi fått dessa utbildningar, annars så hade vi stått helt handlingsförlamade..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *