Livräddare på Göteborgs stränder i sommar

Med målet noll drunkningsolyckor tar Svenska Livräddningssällskapet Göteborg initiativet till att förse Göteborgs mest utsatta badplatser med livräddare redan till sommaren. Och i en insamlingskampanj ber man göteborgarna om hjälp. I insamlingskampanjen, som startar på lördag i samband med Båtmässan, sätter Svenska Livräddningssällskapet Göteborg (SLS Göteborg) sitt hopp till göteborgarna.

– Idag står inte kommunen för att förse våra badplatser med livräddare. Vi på SLS Göteborg har kompetens och erfarenhet för att ta oss an uppgiften. Men vi saknar pengar. Därför ber vi göteborgarna om hjälp. Pengarna som samlas in kommer att gå till att förse stränderna med livräddare i sommar, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef på SLS Göteborg.

Tina Heiker Hult tror att det här är något som många kan tänka sig att bidra till, bara det går enkelt. Därför har man beslutat sig för att använda Swish för insamlingen. Totalt hoppas man på att samla in 200 000 kronor, vilket skulle räcka till att bemanna några av de mest utsatta stränderna under 4-6 veckor i sommar.

– Inget belopp är för litet. Skulle drygt 4000 göteborgare skänka 50 kronor var, skulle vi nå vårt mål. Och förhoppningsvis kan vi även få med företag som sponsrar verksamheten, säger hon.

Varje sommar drunknar drygt tio personer i området i och runt Göteborg – allra flest under sommaren. SLS Göteborg har en tydlig nollvision när det kommer till drunkningsolyckor och med livräddare på plats på de mest befolkade stränderna vill de förebygga och minska antalet tillbud och drunkningar. Förra sommaren genomfördes ett pilotprojekt på stranden i Fiskebäck. SLS Göteborg bevakade stranden i fyra veckor. Med facit i hand, ett lyckat projekt som gett både erfarenhet och mersmak.

– Vi vet att en livräddare bidrar till säkrare bad och tryggare badgäster. Livräddaren håller inte bara kontroll över vattnet, utan inventerar även badplatsen för att se var det är riskabelt att leka och bada. Dessutom plockar hen bort farliga föremål och kan ingripa vid hjärtstillestånd och andra olyckor. Mycket av livräddarens arbete sker på land. Men naturligtvis är vi utbildade på livräddning även i vatten.

Insamlingen kommer att pågå från och med Båtmässan. Slutligt beslut om antalet bevakade stränder sommaren 2016 tas i maj.

Vill du bidra? Swisha valfritt belopp till 123 370 0416. Inget belopp är för litet!

P1040953

 

//detta är inte ett sponsrat inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *