vem sprider näthat?

Nu kommer ett renodlat spekulationsinlägg. Men när jag stod och mockade hos Shaggy häromdagen slog det mig, vilka är det som sprider näthat? Hur tänker en sån person, vad arbetar den med och hur ser dennes egna sociala kanaler ut? Vilken ålder har den och varför har man behov av att vara elak…

Jag har självklart inte svaret på denna väldigt komplexa fråga, men däremot har jag en teori som faktiskt inte är helt bottenlös. För en sak är säker, majoriteten av näthatare är inte sådana med stora sociala konton. Det finns en handfull personer som lever på att vara elaka, men dom är helt klart en minoritet. Däremot tjejer och killar som kämpar dagarna i ända med att få större konton, de kan gå genom eld för minsta lilla like eller följare vilket leder till ”hat”.

Nästa kategori är mest intressant, de personer som förnekar och föraktar sociala medier, de personer är också dom som oftast ser ut som ”anonyma”. De skriver antingen anonym eller fiktiva namn såsom lisa, johanna, klara eller ida. Väldigt typiska namn som inte går att spåra. De är också dessa kommentarer som utan hämningar kan skriva precis vad som helst. De är också snabba i sociala sammanhang att vräka ur sig hur farligt nätet är och att mina barn minsann ALDRIG skall få hålla på med något sådan, icke, niet, big no no. Det dom inte vet är att deras barn slukar in hela youtube och instagram innan de ätit upp sin frukost. De brukar mer sociala medier än dom som faktiskt skapar det. Är inte det anmärkningsvärt? att de barn som INTE får skapa kanaler, brukar kanaler värre än en heroinmissburkare tar sina sprutor? Vad kan egentligen vara värst? att lära sig hantera sociala medier i tidig ålder och förstå allvaret än att begränsas från det och missbruka det och inte förstå allvaret ett dugg?

För vad händer om ett barn hör hur ens föräldrar föraktar sociala medier och spyr ur sig det ena efter det tredje? jo dessa barn gör precis samma sak, så från att inte egentligen förstå sig på näthat, blir de huvudpersonerna i det. Jag är sparsam mot just näthat, jag är nog svår att egentligen hata. Eller det finns nog många som ogillar mig, men det finns nog inte mycket att kommentera mot. Där jag får flest kommentarer är när folk vill tipsa om saker som hailey borde göra bättre på shaggy. Men förutom det, väldigt lugnt. Däremot ser jag många kollegor som får utstå så jäkla mycket skit, det är beklämmande och så otroligt frustrerande.

har man inget vettigt att säga, nä men håll tyst då och föregå med gott exempel för era barn. För barn gör som vi gör och om vi beter oss illa, kommer de med största sannolikhet göra det också :/

kram på er!

1 reaktion på “vem sprider näthat?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *