Psykisk ohälsa

Jag upplevs nog som världens gladaste och hippaste tjej, utåt sett är jag nästan alltid glad och försöker till mitt yttersta att peppa och sprida positiv energi. Det har nog varit omöjligt att se under årens som gått hur jag egentligen mått under vissa perioder. Men just psykisk ohälsa ligger mig varmt om hjärtat. För alldeles för många människor, i olika åldrar mår inte så bra. Det behöver inte vara hela tiden, men livet går upp och ner vilket också kan tära på än.

Jag har vid två tillfällen mått riktigt dåligt. Första gången i gymnasiet, där den mestadels präglades av depression och ensamhet. Sen var det för nästan exakt 3 år sedan när jag förlorade min morfar och var mitt upp i sista året på högskolan. Det var vid den tiden som jag började få otroligt mycket ångest och panikkänslor. Ni vet den där klumpen i bröstet, den där pulsen som aldrig riktigt går ner. Det är en vidrig känsla och jag vill genom detta inlägg lyfta upp att ni som inte alltid mår så bra, ni är inte ensamma.

Jag blev av med större delen av min ångest 2014 och fick goda hjälpmedel för att hantera en ångestattack. För mig hjälpte KBT otroligt mycket, men tyvärr är möjligheten till KBT så otroligt begränsad. Det är beklämmande att psykisk ohälsa är så stort men ändå finns det inte tillräckligt med fungerande vård.

Mina råd till er som inte mår så bra, våga be om hjälp. Börja med de som står er närmst. Går ni i skolan så prata med er lärare, kurator, skolsköterska. Arbetar ni så prata med er chef, företagshälsovård eller vårdcentral. Många vårdcentraler har KBT, det var där jag själv fick hjälp.

Till alla er som just nu inte mår så bra, kom ihåg att ni aldrig är ensamma och jag vill bara skicka en stor kram!

 

0 reaktioner på “Psykisk ohälsa”

 • Veronika skriver:

  Hur skapar man en blogg? Hur gjorde du?

 • Jessika skriver:

  Jag kan tipsa alla dina läsare om föreningen Tilia där jag arbetar som volontär! Vår målgrupp är barn och unga 12-30 år med psykisk ohälsa. Gå gärna in och kika på hemsidan <3 Kanske vill du sprida den?
  Just nu samlar vi in pengar för att kunna arrangera vårt nyårsläger.
  Varm kram och tack för din inspiration

 • Louise skriver:

  Tog äntligen tag i problemet idag efter att mått dåligt till och från under en tid! Fyyy så svårt att våga sig till läkaren ! Idag fick jah diagnos panikångest 🙁 & remiss till psykolog , hoppas hoppas att det nu ska gå åt rätt håll, fick även 2 olika tabletter jag ska prova nu , men skönt att äntligen tagit hjälp & som sagt vi verkar vara så många som mår dålig tyvär . Kram till dig Jennifer , hittade era vloggar i somras när jag var i Spanien och jag plöjde igenom väldigt många , ni är så härliga att tippa på <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *