Stiga hjälmar

inlägget är i samarbete med STIGA sport

För några veckor sedan fick jag hem hjälmar till tjejerna från stiga, det var två rosa fina hjälmar som jag tror blir perfekt inför vinterns pulkaåkning och vårens cykelturer. Men vad gör då stiga speciella? förutom att de funnits i evigheter så är de är nytänkande och utvecklar sina produkter för att maximera säkerheten för våra små älsklingar.

STIGA PLAY är en allroundhjälm designad speciellt för barn upp till sju års ålder. Hjälmen är avsedd för cykling, skridskoåkning, pulkaåkning och andra aktiviteter som kräver extra säkerhet. STIGA PLAY är försedd med EPP-vaddering, med kapacitet att stå emot flera typer av yttre påverkan (multi impact). I hjälmens bakre delar har det monterats in en självjusterande funktion vilken gör att hjälmen sitter väl fastspänd på huvudet. Hjälmen har ett grönt CE–certifierat säkerhetsspänne som lossnar vid hårt tryck. De vadderade öronbanden gör hjälmen bekväm att ha på och baksidans reflexer är ytterligare en detalj som förstärker säkerheten. Storlek S 48 -52 och M 52-56 är försedd med automatisk resårjustering. Öppningar i hjälmens såväl bakre, främre som övre delar skänker optimerad luftgenomströmning och god ventilation. STIGA PLAY finns i versionerna PLAY och PLAY +, den senare med MIPS Brain Protection – en unik teknologi utvecklad för att minska risken för allvarliga hjärnskador.

Jag tycker det är viktigt att se över vad för hjälmar våra barn har på sig. För även om vi inte hoppas på att barnen skall ramla så att hjälmarna får fylla sitt syfte så vill vi ändå skydda dom om nu olyckan skulle vara framme. Dessa nya hjälmar är också MIPS brain protected, vilket för mig är helt nytt och har fokus på säkerthet.

Detta är MIPS. Forskare på KTH har tagit fram en ny och revolutionerande teknik som kan rädda liv och förhindra riktigt allvarliga hjärnskador för tusentals människor. En genomgång av statistik runt fallolyckor* visar att hjälmen vid många olyckor inte utsätts för en smäll rakt ovanifrån eller rakt ifrån sidan, utan snarare av en kraft snett fram- eller bakifrån. Detta kan leda till mer allvarliga skador på grund av rotationsaccelerationen som hjärnan utsätts för. För att fånga upp denna kraft finns det i MIPS®-utrustade hjälmar ett lågfriktionsskal som kan rotera i förhållande till huvudet och forskning har visat att detta ger en minskning av den skadliga stöt som överförs till hjärnan. Den mänskliga hjärnan hålls på plats av en trögflytande ryggmärgsvätska som låter hjärnan förflytta sig något i skallen och denna dämpande rörelse skyddar hjärnan vid yttre våld. MIPS® är en unik teknik som syftar till att skydda hjärnan mot sneda slag genom att härma denna funktion och på så sätt minska de krafter som överförs till hjärnan. MIPS®-teknologin är framtagen med lika god ventilation som traditionella hjälmar och har ett världsomfattande patent (WO 2011/45526). Hjälmar med MIPS®-teknologi kan absorbera smällar som orsakas av sneda krafter och minska de krafter som överförs till hjärnan. Hjälmarna är dessutom konstruerade med varmformat polykarbonat för att säkerställa att produkterna förblir lätta och smidiga.

Så stay tune för bilder på dessa 😀

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *