Barn i bilen under vintern

Inlägget är i samarbete med Voksi

Igår kom snön till Kungälv och egentligen i samma stund kom även den riktiga kylan. Vi hade -6 natten till torsdag och alla vet att med kylan kommer också frågan;

hur skall vi klä barnen i bilen, så de både är varma men också sitter säkert?

Jag har själv gjort misstaget att sätta mina barn med alldeles för tjocka kläder för att hålla de varma men med ett bälte som inte alls är säkert. Testa en gång att sätta på era barn en tjock jacka eller overall, spänn fast bältet och ta sedan av jackan. Den glipan som blir där emellan är skrämmande stor och resulterar också i att barnen inte sitter helt säkert. Jag fick igår hem ett underställ från Voksi som är gjort av Merinoull, inte sticksit för er som tror att ull enbart är sticksigt (inklusive mig själv xD). Jag tog på tjejerna sina ställa i morse och en go mössa samt varma skor. Barn är alltid ärliga, så jag frågade Hailey om hon frös, vilket hon inte gjorde, däremot ville hon haft vantar också. Så för att maximera, på med ett par fingervantar. Nu var det inte -20 grader utan precis runt 0:an. Men alternativ när det blir lite kallare är att ha en jacka på till bilen och sedan ta av den innan man spänner fast sig. Då håller understället inne värmen och barnen sitter säkert.

Just säkerhet är ett otroligt laddat ord och jag kan inte bli för tydlig i mitt sätt att skriva där jag inte på något sätt vill peka med några duktiga pinnar. För jag har själv gjort de klassiska felen när det kommet till barns säkerhet i bil. Som jag skrev ovan har Chloe åkt i en alldeles för stor overall och jag har också varit oaktsam kring vilken stol som är säkrast, samt vänt hailey vid precis 4 års ålder. Men just på grund av mina ”misstag” känner jag ett stort ansvar till er när jag faktiskt vet vilka risker vi utsätter våra barn för och hur vi kan eliminera dessa risker.

Jag kan få en klump i magen av att jag vände Hailey precis vid 4 års ålder, idag hade jag väntat längre än så. Men just då visste jag inte bättre och jag tänkte mest att nu är hon 4 år, lång nog och dags att vända. Det jag inte visste var att hon också utsätts för mycket större risk att råka illa ut vid en eventuell krock.

Anledningen till att framåtvänt åkande är farligt i för tidig ålder är barns stora och tunga huvuden i förhållande till kroppen. Om en bil krockar kastas barnets huvud framåt och bakåt med våldsam kraft. En bakåtvänd stol fångar upp kraften och skyddar därmed bättre barnets huvud och hals som är betydligt känsligare än hos vuxna.(källa)

Jag kan inte skylla min dumdristighet mer än på mig själv och tacka ödet att det inte hänt något än. Chloe kommer få sitta bakåtvänt så länge det bara går, oavsett om hon är 4 eller 5 år. Jag blir faktiskt lite frustrerad när jag ser 2 åringar som sitter framåt när man vet hur farligt det faktiskt är. Sen självklart finns det säkert vilsna själar som inte vet. Men idag skriver så otroligt många om just barns säkerhet i bil och det kan inte gå helt obemärkt förbi. Så var rädda om er och ta hand om det ni älskar allra mest!

img_4733

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *