hur kan jag leva på sociala medier?

Egentligen ett väldigt enkelt svar, jag vågar ta betalt. Jag bestämde mig egentligen när jag valde att satsa helhjärtat på mina kanaler att jag måste bli bättre på att ta betalt. Det är i mina ögon ett måste med tanke på tiden jag faktiskt lägger ner. För vem vill gå till arbetet och skippa lönen? Även om arbetet är så oerhört roligt så betalar inte nöjen ens räkningar.

Jag kan blir rent av upprörd när jag ser kollegor som inte tar betalt och som tar branchen lite som en klackspark. Det dom inte vet är att företagen gnuggar sina händer och tjänar multum, ännu mer alla bloggportaler som mjölkar ut varenda krona från både stora och små bloggar. Inget fel med det, de har också räkningar att betala. Men det är först nu när jag står som helt själv inser vilka enorma summor det faktiskt handlar om i slutändan. När jag skrev kontrakt med united screens blev jag chockad över hur otroligt lojala de är emot sina creators. De ser inte oss som objekt att tjäna pengar på (även om de självklart gör det också) utan de ser oss för dom vi är och de gör verkligen allt för att få oss att bli ännu bättre. Oavsett storlek på kanalen är du lika mycket värd, detta har jag aldrig tidigare känt av.

Men åter till att våga ta betalt. Jag får förfrågningar varje vecka mer eller mindre av olika företag, jag presenterar min prisbild och ibland tackar de nej, men så ibland inser de värdet och tackar faktiskt ja. Jag är inte en svår person, men jag värdesätter mig själv och det är också det som gör att jag kan arbeta med sociala medier. Sen vet jag med att det inte bara är att göra si eller göra så, men det bästa valet jag gjort är att faktiskt våga ta betalt.

Ha som tumregel, ett sponsrat inlägg oavsett storlek på kanal ska inte kosta 250 :- det är skam att företag ens skickar ut en förfrågan om det. Skäms! En yttepytte liten annons i GP (vem läser tidningar?) kostar allt från 19000:- och uppåt. Då förstår ni själva vad en hel post på en blogg som alltid finns kvar kan kosta.

Sen tips, har man inte eget företag, använd frilans finans, har bara hört gott om dom 🙂

foto: amplifyphoto

0 reaktioner på “hur kan jag leva på sociala medier?”

 • tessochlex skriver:

  Jättebra skrivet Jennifer, som alltid kloka ord. Nu har jag ju en liten blogg, men drömmen är ju att i framtiden kunna gå ner i tid på vanliga jobbet, och då måste det ju ge något för att kunna leva på det. Men så dålig på hela det här konceptet, du får tipsa oss mer. Ett coach event kanske 😂 Oavsett superintresserad av fler bra tips 💕 Kram på dig

  • Frureinhold skriver:

   Men så go du är, event är kanske en ide 😀 kram

   • Elin Andersson skriver:

    Du för såååå gärna tipsa hur man kan få bloggen å växa. Ja har ju oxå bara en liten blogg, nu menar ja ju inte att ja skunna leva på den så där men en gång. Å förstår att det e oehört mkt tid å arbete. Men från en liten blogg till en lite större hade varit såååå kul ❤️❤️

    Kramar
    (Elinellenoscar på insta)

  • Nazima skriver:

   Kan bara instämma i dina ord , Therese!
   Ett event med massor av tips hur vi mindre bloggare kan växa, hade vart jätteintressant!

 • JennyJenny.se skriver:

  Väldigt viktig kommentar. Det behövs nog pratas mer öppet om detta bland bloggare för att värdet på T.ex sponsrade inlägg ska hamna på en rätt och rimlig nivå!

 • Frida skriver:

  Väldigt bra skrivet och visst önskar man att det var så, men vi är alla nybörjare. Det är sällsynt att som ny bloggare hamna direkt på den nivån som du är på idag. Många bloggare kämpar sin väg upp och blir glada när de uppmärksammas av företag, oavsett hur låg betalningen är.

  Till en början är det några inlägg för en biobiljett eller två, sedan trappas det upp till att bli några hundralappar per inlägg och så fortsätter det..

  Absolut ska man ställa krav på företagen men det är som så många andra jobb, man får jobba sin väg upp och inte se det svart eller vitt. De där företagen som ger uselt betalt har trots allt varit med från början, det är oftast dem som uppmuntra många bloggare till att kämpa ännu mer.

  Jag själv har bloggat men lagt ner det, trots att min blogg växte. Jag upplevde att det tog väldigt mycket tid och energi och sedan kan det även vara tufft att leva tillsammans med en bloggerska 😉 Jag kan sakna det ibland men de flesta som bloggar vill nog bli kända och vara med om det glamorösa livet. Visst är det glamoröst men det ligger en jädra massa jobb bakom!

  Vad jag vill ha sagt är att de där dåliga erbjudandena som vissa företag ger, sporrar de mindre bloggarna till att bli ännu större. Att ge dessa erbjudanden till stora bloggar är däremot väldigt onödigt. Jag kan förstå att ni reagerar på det men alla blir inte ”upptäckta direkt” utan får jobba sin väg uppåt..

  Hälsninga Frida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *